Vem kan man lita på?

Den senaste tiden har traditionella media överflödats av hatartiklar mot paret Adelsohn. Deras brott är att de är överklass och bor på Östermalm och att de tycker svenska media har mörklagt sanningar om invandringen. De första två faktorerna kan jag hålla med om, men samma gäller även t.ex. Jan Guillou. Men uttalandet om media har slagits ned av i stort sett alla traditionella media. DN har dessutom kommit med en undersökning som visar att dessa media har mycket stort förtroende hos svenska folket, samtidigt som den alternativa sajten Avpixlat har mycket litet förtroende.

Men även denna artikel är bevis på snedvridning av information. Det budskap som upprepas flera gånger är att SVT har förtroende hos 75% av svenskarna, medan Avpixlat bara har förtroende hos 4%. Jag skulle kunnat svälja de siffrorna eftersom jag själv har ungefär 75% förtroende för SVT och 4% för Avpixlat. Men det är inte vad undersökningen visar.

Siffran 75% för SVT stämmer ganska bra, eftersom nästan alla svenskar känner till SVT. Men det är bara 13% som känner till Avpixlat. Av de som känner till sajten är det alltså 31% som har förtroende för den. Det är faktiskt högre än för Aftonbladet (26%).

Statistik är ju som bekant det bästa sättet att ljuga. Det finns mycket värre exempel än detta, även i de bästa svenska medierna.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s